Στήριξη στο PODEMOS

 

Λίγες μέρες μετά από τις τελευταίες ευρωπαϊκες εκλογές, που διεξήχθησαν στις 25 Μαϊου του 2014, οι υπογράφοντες αυτού του μανιφέστου, θέλουμε να γιορτάσουμε την εμφάνιση στην Ισπανία της πολιτικής πρωτοβουλίας «Podemos», η οποία με μόνο λίγους μήνες ύπαρξης, κατάφερε να αποκτήσει την λαϊκή υποστήριξη, καθώς έλαβε το 8% των ψήφων και να γίνει η τρίτη πολιτική δύναμη σε 23 από τις 40 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Μπροστά σε ένα απογοητευτικό τοπίο που οι πολιτικές της λιτότητας σχεδίασαν για το νότο της Ευρώπης, είναι εμψυχωτικό το γεγονός να προκύπτουν εναλλακτικές διαθέσιμες να δώσουν τη μάχη για τη δημοκρατία, τα κοινωνικά δικαιώματα και τη λαϊκή κυριαρχία. Και ακόμα περισσότερο, όταν αυτές οι εναλλακτικές δυνάμεις προσπαθούν να ασκήσουν πολιτική με ένα καινούργιο τρόπο, μακριά από εκβιασμούς που καταδικάζουν αυτές τις χώρες να εξαρτώνται από εντολές υπαγορευμένες από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Podemos μπόρεσε να οικοδομηθεί στη βάση μίας κληρονομιάς λαϊκών κινητοποιήσεων, οι οποίες από το 2011, εμφανίστηκαν κατά μήκος και πλάτος της υφηλίου, με σκοπό την διεκδίκηση μίας δημοκρατίας, άξιας του ονόματος της. Το κατάφερε, ενισχύοντας την συμμετοχή των πολιτών με ανοικτή διαδικασία ψηφοφορίας και την σύνταξη ενός πολιτικού προγράμματος με τη συμμετοχή των πολιτών, χάρη στο σχηματισμό πάνω από 400 επιτροπών στήριξης και λαϊκών συνελεύσεων. Το Podemos βασίζεται αποκλειστικά στο crowdfunding και στις δωρεές των πολιτών, αρνούμενο να δεκτεί οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, υπεύθυνα για αυτή την κρίση και όλη η οικονομική του στήριξη βρίσκεται διαθέσιμη στο διαδύκτυο (podemos.info). ‘Ολοι οι εκπρόσωποι του θα είναι ανάκλητοι και θα υπόκεινται σε αυστηρό περιορισμό ως προς την εντολή που τους έχει δοθεί, τα προνομία και τους μισθούς τους.

Το πολιτικό πρόγραμμα του Podemos, με την συμβολή χιλιάδων πολιτών, κατάφερε να υλοποιήσει το πάθος που μοιράζονται εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο, σε συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις: τη ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη λογική της λιτότητας και της δικτατορίας του χρέους; την ίση κατανομή της εργασίας και του πλούτου; τη δημοκρατικοποίηση όλων των πτυχών της δημόσιας ζωής; την υπεράσπιση των δημόσιων υπηρεσιών και των κοινωνικών δικαιωμάτων; το τέλος της ατιμωρησίας και της διαφθοράς που έχουν μετατρέψει το όνειρο για ελευθερία, ισότητα και αδερφότητα στον εφιάλτη μίας άδικης, κυνικής και ολιγαρχικής κοινωνίας.

‘Οπως αποδείχθηκε στις τελευταίες εκλογές, η αποξένωση και η δυσαρέσκεια που προκάλεσαν οι επιβαλλόμενες από την Τρόικα πολιτικές, αποτέλεσαν γόνιμο έδαφος για την επιστροφή και την άνοδο της ξενοφοβίας και του φασισμού. Για ακριβώς αυτό το λόγο, επείγει να εξαπλωθεί προς όλες τις χώρες το μηνύμα ελπίδας που εκφράστηκε μέσω του Podemos: η αντίσταση ενός λαού που αρνείται να υποταχθεί αλλά αντίθετα ανακτά αυτή την εξουσία που ουσιαστικά του ανήκει: τη δημοκρατία, την ικανότητα να συναποφασίζουμε για ότι αφορά τη ζωή μας.

Για αυτό εκφράζουμε την υποστήριξη μας σε αυτή την πρωτοβουλία και στην ανοικτή και συμμετοχική διαδικασία που ακολουθείται, με την ελπίδα η προσπάθεια αυτή να υλοποιηθεί και να διαδοθεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Gilbert Achcar
Jorge Alemán
Cinzia Arruzza
Étienne Balibar
Brenna Bhandar
Paula Biglieri
Bruno Bosteels
Andrew Burgin
Wendy Brown
Hisham Bustani
Judith Butler
Fathi Chamkhi
Noam Chomsky
Giuseppe Cocco
Mike Davis
Erri De Luca
Pierre Dardot
Costas Douzinas
Mireille Fanon-Mendès France
Eduardo Galeano
Lindsey German
Michael Hardt
Srećko Horvat
Robert Hullot-Kentor
Kate Hudson
Owen Jones
Sadri Khiari
Naomi Klein
Stathis Kouvelakis
Christian Laval
Paul Laverty
Maurizio Lazzarato
Ken Loach
Chantal Mouffe
Aristeidis Mpaltas
Yasser Munif
Antonio Negri
Simon Pinet
Jacques Rancière
John Rees
Leticia Sabsay
Mixalis Spourdalakis
Nicos Theotocas
Alan Thornett
Alberto Toscano
Raul Zelik
Slavoj Žižek

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s